Απόφαση Επιτροπής Προγραμματος Σπουδών ΔΠΜΣ 3ης/22-11-2022
1. Στρατηγικός άξονας: Αποστολή και στρατηγικοί στόχοι ποιότητας
Αποστολή (αντικειμενικός σκοπός) του ΔΠΜΣ είναι η παραγωγή επιστημόνων και ερευνητών/τριών υψηλής ειδίκευσης, σε θέματα που αφορούν φυσικούς κινδύνους και καταστροφές και την αντιμετώπισή τους με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές της επιστήμης διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων.
Αναλυτικά οι στόχοι του Δ.Π.Μ.Σ. είναι:
- Η μελέτη του κοινού επιστημονικού πεδίου της επικινδυνότητας και του κίνδυνου των φυσικών καταστροφών με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές
- Η θεωρητική και πρακτική εμπέδωση των απαραίτητων εξειδικευμένων επιστημονικών γνώσεων που συνδέονται άρρηκτα με την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και καταστροφών
- Η ανάπτυξη προηγμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των αποφοίτων στον σχεδιασμό, στην πρόληψη και στη σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και καταστροφών
- Η μελέτη, σχεδιασμός και οργάνωση των κοινωνιών για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους στις καταστροφές
- Η εφαρμογή αυτών των εννοιών μέσα από διδασκαλία, υπαίθριες και εργαστηριακές ασκήσεις, ερευνητικές εργασίες και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα
- Η διάχυση του πνεύματος διεπιστημονικής συνεργασίας και μάθησης ανάμεσα σε ομάδες επιστημόνων και στην κοινωνία.
Οι στρατηγικοί στόχοι ποιότητας (ΣΣΠ) εναρμονίζονται με τους αντίστοιχους του Ιδρύματος και του Τμήματος, οι οποίοι εξειδικεύονται σε κατάλληλα προσαρμοσμένους επιμέρους Στόχους Ποιότητας (ΣΠ). Οι στρατηγικοί στόχοι είναι έξι (6):
- Σ.1. Συνεχής αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου & ενίσχυση των επιδόσεων των φοιτητών/τριών με επέκταση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στον τομέα παροχής προγραμμάτων σπουδών με εναλλακτικές μορφές μάθησης.
- Σ.2. Υποστήριξη του ερευνητικού έργου και ερευνητικού δυναμικού.
- Σ.3.Υποστήριξη της διεθνοποιημένης και διεθνούς διάστασης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.
- Σ.4. Επέκταση και εμβάθυνση της συμβολής του ΔΠΜΣ στις κοινωνίες του Αιγαίου Πελάγους.
- Σ.5. Βελτίωση της ποιότητας των συνθηκών οργάνωσης και λειτουργίας του ανθρώπινου δυναμικού του ΔΠΜΣ.
- Σ.6. Υλοποίηση της ολοκληρωμένης λειτουργίας όλων των υποδομών και υπηρεσιών του ΔΠΜΣ.
2. Επιχειρησιακός άξονας: Διαδικασίες εφαρμογής και διασφάλισης ποιότητας
Αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής ποιότητας αποτελούν οι διαδικασίες εφαρμογής και διασφάλισής της, για την παροχή άριστης εκπαίδευσης και την πραγματοποίηση έρευνας με ποιοτικούς όρους. Κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Δι-Ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσικοί Κινδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών», των Τμημάτων Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα συμβάλλει στον κοινό σκοπό της επίτευξης των στόχων του με ευθύνη απέναντι στους κοινωνικούς εταίρους, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο περιβάλλον και στις αρχές Βιοηθικής.
Πιο συγκεκριμένα το ΔΠΜΣ εφαρμόζει την πολιτική ποιότητας με τους εξής τρόπους:
- Παρακολουθεί συστηματικά και τροποποιεί όποτε απαιτείται το πρόγραμμα σπουδών, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται διαρκώς στις σύγχρονες επιστημονικές και ερευνητικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.
- Εξασφαλίζει την επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων όπως αυτά υπάρχουν στα περιγράμματα των μαθημάτων και προσφέρει προσόντα σύμφωνα με το Επίπεδο 7 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Προσφέρει γνώσεις και εξειδικεύσεις αιχμής σε διεθνές επίπεδο σε θέματα που αφορούν φυσικούς κινδύνους και καταστροφές και την αντιμετώπισή τους με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές της επιστήμης διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων.
- Προετοιμάζει τους μεταπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες για την προώθηση της καριέρας τους ή για την στελέχωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε θέσεις που σχετίζονται με τα αντικείμενα του ΔΠΜΣ.
- Δίνει ιδιαίτερη έμφαση, συζητά και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις τακτικές αξιολογήσεις των διδασκόντων και των μαθημάτων από τους μετ. φοιτητές/τριες και τις αυτό-αξιολογήσεις των διδασκόντων.
- Μεριμνά για την μέγιστη ανταποδοτικότητα των διδάκτρων μέσω της εξασφάλισης υποτροφιών αριστείας, συνεχούς εκσυγχρονισμού του απαραίτητου εξοπλισμού, των λογισμικών, των κατάλληλων αιθουσών με σύγχρονες προδιαγραφές, των εποπτικών μέσων, της συμμετοχής των μετ. φοιτητών/τριών σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και υποστήριξη δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές.
- Καταβάλλει συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες για την επικράτηση ενός γόνιμου κλίματος ακαδημαϊκού ήθους, αλληλοσεβασμού και συνεργασίας μεταξύ διδασκόντων, διοίκησης και μετ. φοιτητών/τριών.
- Έχει υιοθετήσει το σύστημα των συμβούλων καθηγητών οι οποίοι/ες παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση σε ζητήματα σπουδών, επιστημονικής και ακαδημαϊκής εξέλιξης στους/στις μετ. φοιτητές/τριες.
- Καταβάλλει συνεχείς και συστηματικές προσπάθειες για την έγκαιρη και τεκμηριωμένη ανταπόκριση στα αιτήματα των μετ. φοιτητών/τριών, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΠΜΣ.
- Ενημερώνει και διευκολύνει τους/τις μετ. φοιτητές/τριες για την συμμετοχή τους σε προγράμματα φοιτητικής κινητικότητα, ή σε ερευνητικά έργα.
- Διατηρεί ενεργά σχέσεις με τους/τις αποφοίτους/ες και παρακολουθεί τις εξελίξεις στις εθνικές και διεθνείς αγορές εργασίας ώστε να εξασφαλίζεται η κατάλληλη αλληλεπίδραση και ανατροφοδότηση με το πρόγραμμα σπουδών.
- Μεριμνά για τον συνεχή εκσυγχρονισμό, βελτίωση και επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του ΔΠΜΣ καθώς και της χρήσης όλων των σύγχρονων μέσων πληροφόρησης και δικτύωσης προς όφελος των μετ. φοιτητών/τριών και των αποφοίτων.
- Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην άρτια και αποτελεσματική γραμματειακή υποστήριξη και συνεργασία με όλους τους φορείς και υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του ΠΜΣ.
- Καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων (δεικτών) της στοχοθεσίας ποιότητας που τίθενται κάθε φορά.
- Υποβάλει στην ΟΜΕΑ στοιχεία για τη σύνταξη της ετήσιας αναφοράς εσωτερικής αξιολόγησης προς τη ΜΟΔΙΠ.